Historik
Ländia Konfektyr AB startades av bröderna Knut, Sven och Elof Karlsson redan 1945 i Solna. På den tiden tillverkades konfektyrer, sega råttor och sockermarmelad, som såldes till dåtidens fruktaffärer.
Ländia var först med att ha riktig cocos på Cocosbollarna, under kriget hade man använt havregryn som var smaksatt med cocosextrakt.
Cocosbollar är till ursprunget en svensk produkt som redan då var utan gluten, mjölk och konserveringsmedel.
Cocosbollarna och Chokladbollarna är dessutom kalorisnåla.
Det hemliga receptet på Cocosbollarna och Chokladbollarna, som man fortfarande tillverkar efter, härstammar från Knut.
Namnet Ländia kommer från brödernas mor som hette Ländin som ogift.
Fabriken flyttades under tidigt 60-tal till Vallentuna kommun eftersom bröderna härstammar från Kårsta by.
1989 tog syskonen Jeanette och Per över efter sin far Knut.
Idag är Ländia klassiska Gammaldags Cocosbollar och Chokladbollar ett väletablerat varumärke och Ländia är marknadsledande inom produktgruppen Cocosbollar.
Ländia säljer idag sina klassiska Cocosbollar och Chokladbollar till de flesta dagligvaruaffärer i Sverige, som Ica, Coop, Hemköp, Willys, City Gross med flera.
Fråga gärna i Din butik om Du inte hittar Ländia där Du bor.
Ländia exporterar även till Danmark och Norge.
Företaget har 12 anställda och tillverkar ca 80.000 bollar/dag.
Fabriksförsäljningen flyttades 1995 till OKQ8 Roslagsstoppet som ligger längs E18 mittemellan Stockholm och Norrtälje.